Nicolette Hebing - Zomereczeem opgelost! Advertisement
Home arrow Natuurlijk weidebeheer
maandag 27 mei 2019
 
 
Natuurlijk weidebeheer

De kwaliteit van de wei is één van de belangrijkste factoren in het gezond houden van paarden. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. De meeste weilanden in Nederland zijn veel te rijk aan suikers en eitwitten maar arm aan cellulose en mineralen.

De spijsvertering van een paard is ingesteld op de vertering van cellulose, een overteerbaar plantenmateriaal. Het heeft daarvoor een gespecialiseerde darmflora. Suikers en eiwitten verstoren die darmflora, met alle gevolgen vandien: hoefbevangenheid, allergieën als zomereczeem, etc.

Heel veel mensen denken dat niet bemesten de oplossing is om een weiland te 'verarmen'. Helaas wordt hiermee juist het tegenovergestelde bereikt. De grassen raken 'gestresst' en gaan veel suikers (fructaan) aanmaken bij het gebrek aan voedingsstoffen. Ook het mineralengehalte in de bodem en daarmee in de planten daalt. Planten hebben net zo goed als wij voeding nodig om gezond te blijven en te groeien. Je kunt toch niet verwachten dat paarden, die van ziek gras eten, zelf gezond blijven?

Bemesting is niet alleen natuurlijk maar ook noodzakelijk. De manier waarop wordt bemest is van belang. Geen kunstmest, maar gecomposteerde mest en heel belangrijk: kalk! Er moet een kringloop ontstaan van geven en nemen. Niet bemesten betekent alleen maar nemen=roofbouw! Een verstoring van de kringloop.

De grassen die in onze weilanden groeien, zijn gecultiveerde soorten. Dat wil zeggen, ze zijn gekweekt om bestand te zijn tegen overbegrazing en met een hoog voedingsgehalte. Rijk aan suikers en eiwitten. Engels Raaigras is zo'n soort.

Paarden zijn sobere dieren. Deze grassen zijn gekweekt voor melkkoeien, die hebben dat hoge gehalte aan eiwit nodig om melk te kunnen produceren. Melkgift is te vergelijken met topsport: het kost ongelofelijk veel energie. Energie, die de meeste van onze paarden helemaal niet nodig hebben, maar wel binnen krijgen. Doordat paarden van nature sober zijn en moeilijk verteerbare planten horen te eten, zijn ze geneigd ook heel de dag te eten. Noodzakelijk in de natuur, waar niet zulke rijke gewassen groeien en de paarden veel moeten eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar deze eigenschap komt de paarden niet ten goede in een vette wei. Daar eten ze ook heel de dag, maar krijgen veel te veel binnen.

In mijn boek over zomereczeem kun je meer lezen over goed weidebeheer.


Biologisch dynamisch graszaad bevat geen gecultiveerde soorten en is een sober grasmengsel, ideaal voor een paardenwei. Verkrijgbaar bij Bio-Ron.

www.Bio-Ron.com

Image

Image
  

ImageImage
 
 
Top! Top!